TEST: Proverite da li vam je srce zdravo

Podelite:

Jednostavno testiranje u udobnosti sopstvenog doma može vam pomoći da procenite rizik od srčanih bolesti

www.freeimages.com

www.freeimages.com

Evo kako da na jednostavan način testirate zdravlje svog srca. Ako uočite nešto zabrinjavajuće, uputite se kod lekara i zatim sledite njegova uputstva.

Obim struka

Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk širi od 88 santimetara imaju za 79 odsto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih dama s obimom struka od 71 cm ili manjim.

PITAJTE KARDIOLOGA ONLINE.

Postavite mernu traku oko najšireg dela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu da dozvole pet santimetara više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)

Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca. Pravilo je jasno: niži puls je bolji! Pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojte otkucaje deset sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest. Ukoliko imate elektronski merač pritiska, možete se njime poslužiti. Više od 80 nije dobro, dok je 60 do 80 otkucaja u minuti normalno.

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske problema tipa bolesti štitne žlezde ili anemije.

Izuzeci su vrhunski sportisti. Jedan maratonac ima minimalni puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabeležila je i neke ekstreme. Srce jednog od najboljih biciklista, Belgijanca Edija Mersksa, u stanju mirovanja kucalo je, navodno, samo 25 puta u minutu.

Otkucaji srca posle napora

– Što se vaše srce brže vraća u normalu posle vežbanja, to je zdravije – kaže dr Čeri Vigins iz Tvin Folsom medicinskog centra u Ajdahu. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta posle vežbanja, imate povećani rizik za srčane bolesti, pa čak i smrt.

Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmerite puls. Oduzmite poslednji broj od prvog. Ako vam je puls pao za manje od 12 otkucaja, to su loše vesti i vreme je da zakažete pregled kod kardiologa.

eklinika.rs – Pitaj DOKTORA INTERNISTU

(Telegraf.rs / Vijesti.me)

Podeljeno