Trajna šminka ili trajna posledica?

Podelite:

Pored velikog broja estetskih tretmana i operacija, imperativ prirodne lepote je danas u potpunosti zanemaren. Pravilo starih Grka da istinska lepota nije samo u fizičkom izgledu, već i u dobroti, nije primenljivo.

trajna sminka

Savremeni trendovi diktiraju potrebu da se fizički izgled stavi na pijedestal. Možda je upravo iz tih razloga sve veća potreba žena da izvrše male korekcije, koje će pojačati ili izmeniti određene crte na licu.

„Hoću da i kada se probudim izgledam lepo.“ Ovo je postala mantra većine žena, pa i ne čudi što je sve veći broj onih koje se odlučuju na trajnu šminku. Tako se samo u Sjedinjenim Američkim Državama u proteklih nekoliko godina tetovaži usana, očnih kapaka i obrva, podvrglo više od osam miliona žena.

Odakle trajna šminka?

Ova tehnika šminkanja, koja je nastala iz tetoviranja, bila je poznata i Egipćanima. Najpoznatija vladarka Egipta, Kleopatra, verovala je da će samo uz trajnu šminku biti neodoljiva. Ipak, 20. vek je zabeležio povratak tehnike „crtanja“ na licu.

O tome možda najbolje svedoče zapisi Džordža Barčeta, koji je zaslužan što je trajna šminka tokom tridesetih godina postala stvar pomodarstva. On je trajnu šminku opisao kao složen tretman gde se biljne boje ubrizgavaju ispod površinskog sloja kože.

Da estetika ne mora biti krajnji cilj, pokazuje i povratak prevashodno tetovaže obrva. Tokom osamdesetih godina prošlog veka većina ljudi je počela da koristi ovu tehniku u nameri da prikrije nedostatke koji su izazvani različitim oboljenjima. Bilo da su u pitanju ožiljci, posledice hemoterapije ili androgene alopecije, trajna šminka je postala idealno rešenje.

Šta je trajna šminka?

Trajna šminka predstavlja tretman mikropigmentacije organskog pigmenta u epiderm. S obzirom na to da se termin mikropigmentacija koristi u kozmetičkoj branši, ovaj tretman ,takođe se naziva i privremena tetovaža lica.

Aparati koji se koriste za trajnu šminku imaju iglice kojima se ubacuje mikropigment u epiderm u vidu kontura na usnama i očnim kapcima ili u iscrtanu formu obrva.Ubodima igle ne bi trebalo da se povređuju žive ćelije i dodiruje limfa ili krvotok. Zbog toga je trajanje ove tetovaže ograničeno na između 3 ili 5 godina.

Kako nam je objasnila Sanda Grbić iz tatu salona „Be beauty“ , pored tehnike tehničkog postupka, trajna šminka se od tetovaže razlikuje i po bojama koje se koriste. Naime, zastupljene su boje na bazi biljnih pigmenata, dok se kod tetovaže koriste boje koje su sačinjene kako od organskih, tako i od neorganskih pigmenata.

Kakav je sam proces rada?

Budući da je i kod nas ova kozmetička korekcija postala popularna, skoro svaki svaki salon lepote ima u svojoj ponudi i trajnu šminku. Ipak, pre nego što se odlučite na ovaj korak, stručnjaci savetuju da bi bilo najbolje da u salonu ili tatu studiju zahtevate album sa fotografijama.

Takođe, obratite pažnju o higijenskim uslovima. Nije pitanje samo sterilisane igle, već bi i stručnjak, koji obavlja ceo postupak, trebalo da ima i higijenske rukavice, pa čak i masku.

„Moram reći da tatu studiji zahtevaju veće higijenske uslove od salona. U njima su sterilizatori neophodni što nije stvar u kozmetičkim salonima. Tamo gde ima posla materijal se koristi, pa se smanjuje mogućnost da istekne rok trajanja kako boja tako i sterilnosti igala“ , objašnjava Sanda Grbić.

Pravi poznavaoci trajne šminke, moraju vas prethodno upozoriti na kontraindikacije. „Trebalo bi najpre reći klijentu da će verovatno postupak biti ponovljen nekoliko puta. Odnosno, vrlo često se dešava da koža na pojedinim mestima odbije pigment“ , savetuje Sabina Gavrilović iz Hollywood beauty line-a.

Ukoliko ste se odlučili da ulepšate svoje usne, treba imati na umu da herpes ili groznica, koji je prisutan u organizmu, može da se aktivira tokom izrade trajne šminke.

Tek kada vam se krejonom iscrtaju buduće konture, u skladu sa vašim oblikom lica i tenom, i vi date saglasnost, može se pristupiti samom tetoviranju. Ne može se reći da je tretman bolan jer se prethodno nanosi lokalna anestezija, poput onih koje se koriste u stomatološkim ordinacijama. Ipak, osećaj može biti neugodan, ali i takođe sama činjenica da se radi iglom kod mnogih može izazvati strah, čak i kada se odluče na ovaj korak.

Nakon samog tretmana oseća se da je koža zategnuta, ali se bzo regeneriše. Kada je u pitanju profesionalno odrađena trajna šminka, trebalo bi da normalno nastavite sa svakodnevnim aktivnostima. Ipak, preporučuje se da se ovaj postupak izbegava tokom leta, kako ne bi došlo do infekcije.

Takođe, treba imati u vidu da se otok može javiti, ali da to zavisi od vašeg tipa kože.

razlika

 

Precizna ruka, dobar aparat ili profesionalac. Gde dolazi do negativnih efekata?

Greške koje se javljaju pri tetoviranju bilo obrva, usana ili očnih kapaka, mogu biti ne samo estetske prirode, već mogu dovesti i do zdravstvenih komplikacija. Bez obzira na to što se kursevi za šminkere održavaju po raznim kozmetičkim salonima ili tatu studijima, ipak je neophodna praksa i iskustvo.

Ako se odlučite da stavite svoje lice u nestručne ruke, može se destiti da će sam oblik usana ili obrva biti potpuno izmenjen i delovati izveštačeno.

Sabina Gavrilović navodi da problem mogu biti i boje, ali i aparat koji se koristi. Kako kaže, dešava se urađena tetovaža vremenom, umesto da deluje prirodno, dobije primese zelene ili plave boje. Naime, to je posledica loših pigmenata koji se koriste. Takođe, ističe da većina kozmetičara ne želi da uloži novac u kvalitetan aparat, te se često javljaju posledice poput ožiljaka. Ono što je vrlo bitno istaći je da aparat nikako ne sme da cepa kožu. Čak i kada dođe do krvarenja, crvenila ili krastica, znači da je u pitanju nekvalitetna oprema.

Prema rečima dermatologa Dermatima Svetlane Đurišić, budući da se radi o aplikaciji boje iglicama, te da su ti pigmenti strano telo, može doći do reakcije kože. Reakcije se mogu manifestovati odmah u vidu crvenila, ljuspanja, svraba ili kontaktne alergije.

Međutim, neželjeni efekti se mogu javiti i nakon 2 meseca ili godinu dana. Najčešće dolazi do pojave granuloma, koji se jedino mogu lečiti abrazijom.

Kako ukloniti trajnu šminku?

Pre nego što se odlučite na ovaj korak, treba imati na umu da je ovaj tretman moguće jedino obaviti u kozmetičkim salonima. Ako se već desi da zbog loših kontura ili drugih nuspojava želite da oslobodite tetovaže, postoje dva načina.

Teorijski, moguće je ukloniti trajnu šminku laserom, ali se ne preporučuje, jer može stvoriti ožiljke. Sam postupak zavisi od pigmenta i mesta na kom se tetovaža nalazi. Ako se laser primenjuje na usnama, moguće je da će boja postati još tamnija, tako da biste morali da čekate i po nekoliko meseci kako bi se boja potpuno neutralisala. Kada su u pitanju obrve postoji veliki rizik da dođe do potpunog gubtika dlake. S druge strane, većina kozmetičara se teško prihvata zadatka da ukloni ajlajner sa očnih kapaka. Ne samo što može biti pogubno za vid, već je i vrlo teško da će se boja, koja je obično vrlo tamna, u potpunosti skinuti.

Ipak, kao rešenje ostaje tzv. naturalizacija. Ovaj tretman košta čak i do 5 puta više, nego izrada same tetovaže, a sastoji se u naknadnom unošenju pigmenata, kojim se koži vraća prirodna boja.

Iako savremeni tempo života diktira da budemo što više organizovaniji, sa što manje utrošenog vremena, nekada se čini da bi svakodnevna rutina šminkanja uz trajnu šminku mogla biti svedena na samo 5 minuta. Malo pudera, maskare i radni dan može da počne. Međutim, pre nego što se odlučite na ovaj korak, dobro razmislite da li se u trajnoj šminci krije magičan odgovor.

Izvor: B92.net

Podeljeno