U slučaju srčanog udara imate 10 sekundi da sebi spasete život – evo kako!

Foto-ilustracija: Foter/Chiot`s Run
Podelite:

Osoba koja doživljava srčani udar počinje da oseća stezanje u grudima, pol i pritisak, koji prate slabost i oduzimanje leve strane tela.

Foto: Printskrin/SWNS TV

Foto: Printskrin/SWNS TV

Osoba čije srce doživi nepravilnosti u radu i počinje da se loše oseća ima samo 10 sekundi pre nego što izgubi svest. Tih 10 sekundi osoba može pravilno da iskoristi kako bi pomogla sebi, a rešenje je u kašljanju. Naravno, pre svega je potrebno pozvati hitnu pomoć.

eKlinika.rs – PITAJ DOKTORA IZ BILO KOD DELA SVETA!

Jak kašalj bez prestanka, dubok i produžen pri izdisaju svake dve sekunde može znatno pomoći pre dolaska hitne pomoći.

Duboko disanje unosi kiseonik u pluća, a kašalj izaziva pokrete koji stvaraju pritisak na srce i održavaju cirkulaciju. Pritisak na srce pomaže vraćanju normalnog ritma što može biti presudno da osoba živa stigne do bolnice.

U Srbiji ova bolest je najčešći uzrok smrti. Najvažniji simptomi infarkta su: produžen i veoma jak bol, stezanje i pritisak u grudima i/ili ispod grudne kosti. Bol često seva u levu ruku, vrat ili vilicu. Bol je često praćen slabošću, malaksalošću, znojenjem ponekad povraćanjem i jako izraženim gušenjem. Bolovi obično nastaju posle težeg fizičkog ili psihičkog zamora, nerviranja, zloupotrebe pušenja, kafe ili alkohola, probilnog obroka i izlaganja hladnoći, ali mogu nastati i bez ovih provokativnih faktora tj. iz čista mira pa čak i u snu, zbog hiperkoncentracije (zgušnjavanja) krvi.

Izvor: 24sata.rs

eKlinika.rs – PITAJ DOKTORA IZ BILO KOD DELA SVETA!

 

Podeljeno