UČE NAS POGREŠNO: Evo zašto leti NE SME da se pije previše VODE!

Foto: freeimages.com
Podelite:

Iako je ovo leto neuobičajeno toplo, pa bez flašice vode ne bi trebalo da izlazite na ulicu, stručnjaci upozoravaju da ne preterujete s „preventivnim“ unosom ove životne tečnost, a posebno onda kad niste uopšte žedni. Evo zašto ne bi trebalo da se nalivate vodom, čak ni kad je najgora vrućina!

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

S obzirom na to da nam najvreliji letnji dani tek predstoje, vrlo je važno redovno hidrirati organizam, odnosno, unositi dovoljno tečnosti. Međutim, svakodnevne apele lekara, pa i legendarne doktorke Nade Macure, mnogi su pogrešno shvatili, pa se vodom i sokovima nalivaju van svake mere. Stvar je u tome što se ni s tečnošću ne sme preterivati.

Pravilo je jednostavno, čak i kad je najgora vrućina – vodu pijte samo kad ste žedni! Kada je konzumiramo pravilno, voda našem telu omogućava bolju razmenu materija, poboljšava varenje, eliminiše toksine, pospešuje pamćenje i osigurava zdrav rad mišića.

Ipak, kako je u svemu moguće preterati, tako i konzumiranje vode ima svoje granice pa čak i kada je napolju 35 stepeni.

Problem nastaje kada prekomernim unošenjem vode tokom napornog letnjeg dana zapravo smanjimo udeo soli u telu što može izazvati hiponatrijemiju poznatiju kao poremećaj elektrolita.

Na sreću, jednostavan plan za izbegavanje stanja koje može u najgorim slučajevima dovesti do povraćanja, grčenja mišića i potrebe za infuzijom jeste naprosto pratiti govor našeg organizma, prenosi portal kliX.

flasa

Prema pisanju američkog lista “Clinical Journal of Sport Medicine”, sve dok se ne javi osećaj žeđi voda uopšte ne bi trebalo da se pije. Iako se tokom leta preporučuje povećana konzumacija vode, prekomerno preventivno unošenje vode u organizam može dovesti do problema.

Dakle, kad god osetite žeđ, osvežite se kojim gutljajem sveže vode, ali nikako ne preterujte!

(eKlinika.rs / Telegraf.rs)

 

 

 

Podeljeno