Ukusne i lekovite: Namirnice koje pomažu u sprečavanju raka dojke

freeimages.com
Podelite:

Ono o čemu se predhpodnih decenija govorilo, dobilo je i svoju naučnu potvrdu – ishrana zaista utiče na šanse za dobijanje raka.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/belisle

Foto-ilustracija: Sxc.hu/belisle

Naučnici su proučavali veze izmešu hrane i pojave kancera i zaključili da određena hrana smanjuje mogućnost za dobijanje jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Evo koje su to namirnice koje bi trebalo da uvrstimo na naš svakodnevni meni da bismo smanjili šanse od dobijanja raka.

TAMNO ZELENO LISNATO POVRĆE

Studije su pokazala da lutein i zeaksantin koji se nalazi u tamno zelenom lisnatom povrću kao što je spanać i kelj može da samanji rizik od dobijanja raka dojke.

 

PASULJ I MAHUNARKE

„Nurses Health Study“ pokazala je da unos sočiva i leblebija smanjuje mogućnost za dobijanje raka.

Pasulj i mahunarke su odličan izvor biljnih proteina u ishrani, koji su posebno značajni ako unosite manje ili planirate da smanjite unos mesa. Pasulj i mahunarke takođe obezbeđuju i važne nutritijente kao što su kalcijum, gvožđe i vaitamin B.

www.eklinika.rs

PARADAJZ

Paradajz je odličan izbor u borbi protiv raka dojki, prvenstveno zato što sadrži veoma visok nivo antioksidanata. Stručnjak za rak dojke, Tara Vajard, objašnjava da konzumiranje povrća kao što je paradajz smanjuje šanse za dobijanje raka zahvaljujući likopenu koji sadrži u velikim količinama. Takođe, velike količine likopena sadrži i lubenica.

Podeljeno