Upoznajte svoju matericu

Podelite:

U njoj počinje život. Ali šta bi još trebalo da znamo o ovom tako važnom organu? Šta se s njom događa u trudnoći, a šta posle, od čega oboleva, kako je sačuvati, pitali smo dr Božicu Fatović, ginekologa-akušera.
matericaPrvih šest meseci jedino mesto za embrion
Svaki život počinje u njoj, fetus do 24. nedelje trudnoće samo u njoj može da preživi. Reč je, naravno, o materici. A šta zapravo znamo o ovom malom, a tako važnom unutrašnjem organu, šta se s njim događa za vreme trudnoće, a šta posle, kako beba stane u tu vrećicu, od čega ona oboleva, kako je sačuvati zdravom?
O tome smo razgovarali sa prim. dr Božicom Fatović, specijalistom ginekologije i akušerstva.
Materica, odnosno uterus, kako glasi njeno latinsko, time i medicinsko ime, kaže doktorka, smeštena je u sredini male karlice, između mokraćne bešike i rektuma. Šuplja je, kruškolikog oblika. Kada je u normalnom položaju, što, nažalost, nije uvek slučaj, telom je okrenuta napred, uskim delom grlića prema završnom delu debelog creva, dok je dnom oslonjena o mokraćnu bešiku.

Zbog trudnoće se poveća i do 4.000 puta
Drugo stanje za nju je drugo sve, druga težina, druga veličina, a time i nešto drugačiji položaj u stomaku.
– Pre trudnoće materica je obično teška od 40 do 50 grama i velika je otprilike kao kokošije jaje. Tokom trudnoće njena težina se postepeno povećava i zna da dosegne i do kilogram. Prilagođavajući se plodu koji raste i obezbeđujući mu prostor za život, materica se enormno širi, pa se za devet meseci trudnoće njena zapremina poveća i više od 4.000 puta – objašnjava dr Fatović i dodaje da ona postepeno, kako plod raste, izlazi iz male karlice i prelazi u trbušnu duplju. Većim tokom trudnoće dno materice se nalazi u visini pupka, kasnije dođe na dve trećine rastojanja između pupka i rebarnih lukova, zatim se nalazi u visini rebarnih lukova, a pred porođaj, zbog spuštanja ploda prema maloj karlici, i dno materice se spušta, i to na polovinu rastojanja između pupka i rebarnog luka.

Posle porođaja skuplja se u loptu
Svoju prvobitnu težinu dostiže tek na kraju babinja, dakle, od šest do osam nedelja posle porođaja.
Šta se još događa s matericom posle porođaja? Odmah nakon porođaja, kaže doktorka, ona se skuplja u oblik čvrste lopte i spušta ispod visine pupka. Međutim, stegnutost materičnih mišića donekle popušta i slabi, tako da se ona u prva 24 sata posle porođaja nalazi na visini do dva prsta iznad pupka.
– To naizmenično skupljanje i opuštanje materice u prvim danima babinja praćeno je izbacivanjem krvi, pri čemu žena može da oseti neprijatnost u vidu bolova. To u našem narodu zovu „grize“. Desetog dana posle porođaja materica se vraća u malu karlicu – objašnjava dr Fatović.
O čemu ćete još čitati narednih sedam nedelja
Priča o materici prva je u našem specijalu u kome ćemo u osam nedelja predstaviti osam organa. Gde se nalaze, kako su građeni, kakva je njihova funkcija, šta nam dobro čine, a od čega obolevaju. Sa matericom smo počeli jer u njoj i život počinje, a u narednih sedam brojeva u „Atlasu ženskog tela“ moći ćete da saznate sve što vas zanima o mozgu, koži, dojkama, kostima, štitnoj žlezdi, jajnicima. Serijal ćemo završiti pričom o srcu.

Od čega najčešće oboleva
Najčešće bolesti materice su karcinom grlića i same materice, miomi, zatim ispadanje materice. Veoma veliki problem vezan za matericu jeste i vanmaterična trudnoća, koja nastaje kada se oplođeno jajašce umesto u materici usadi van materične šupljine. Ova trudnoća ne može da se iznese do kraja.
Jajnici su fabrika jajnih ćelija
Jajnici se formiraju već u sedmoj nedelji razvoja embriona u materici. U njima se proizvode jajne ćelije, ali i hormoni estrogen i progesteron. U menopauzi prestaju da proizvode jajne ćelije i time je završen reproduktivni period žene. Kasnije polako atrofiraju do veličine koštice šljive.

 

materica 2100 besplatnih kompletnih ginekoloških pregleda
Pre godinu i po dana prim. dr Božica Fatović, specijalista ginekologije i akušerstva besplatno je pregledala 100 naših čitateljki. Odziv žena bio je više nego dobar, pokazalo se da one rado dolaze na pregled, potrebno je samo da imaju svoj siguran termin, i eto ih. Ženama su rađeni kolposkopski pregledi, Papa test, palpatorni pregled dojki. Samo četiri od 100 pregledanih žena bilo je potpuno zdravo, a na sreću, kod najvećeg broja njih radilo se o tegobama koje ne spadaju u ozbiljne.

Zavaljena materica
Normalno je da se dno materice naslanja na zadnji zid mokraćne bešike, međutim, ono je često okrenuto unazad, prema debelom crevu, i tada govorimo o zavaljenoj materici.
– To je relativno čest problem kod žena. Kod nekih ne izaziva nikakve tegobe, dok kod drugih može da bude praćen bolnim menstruacijama. Zavaljena materica može, ali ne mora, da bude prepreka ostajanju u drugom stanju i iznošenju trudnoće – kaže dr Fatović i ukazuje da je ipak kod žena sa zavaljenom matericom sterilitet češći nego kod žena čija je materica u normalnom položaju.

 

Kancer se otkriva Papa testom
Papa test je pregled kojim se prekancerozna i kancerozna stanja grlića materice otkrivaju u ranoj fazi. Radi se tako što ginekolog uzme bris s prednje i zadnje strane grlića i iz kanala grlića za citološki pregled. Bris se zatim razmazuje po staklu i pod mikroskopom se traže abnormalne promeneSimptomi raka grlića materice
Krvarenje posle polnog odnosa i između ciklusa
Uporan sukrvičav vaginalni sekret
Krvarenje posle menopauze
Bol u donjem stomaku

Izvor: zena blic

Podeljeno