Uska odeća može dovesti i do psorijaze

Podelite:

Čini se da osim što je uska odeća neudobna, uski grudnjaci, uski kaiševi za sat i pantalone mogu da prouzrokuju i znatno veće probleme od trenutnog neprijatnog svraba.

psorijaza

 

Naime, konstantna iritacija kože može prouzrokovati njena oštećenja pa i psorijazu. Nekadašnji instruktor skijanja Ričard O’konor uspeo je na snegu da izbegnu ozbiljne povrede, ali čini se da su se pojavili neki drugi zdravstveni problemi. 

„Skijam od svoje četvrte godine što znači da sam dosta vremena proveo na skijama i u čizmama na koje se sve vreme oslanjate“, rekao je Ričard priznajući kako je na potkolenici znao imati modrice. Ali pre dve godine, otkrio je kako mu je koža postala crvena i suva, u samo četiri meseca crvenilo se proširilo, počelo da ga svrbi, a zbog novog stanja počeo je da izbegavati stvari koje je voleo da radi. 

Inače, psorijaza pogađa dva posto populacije. Obično je to genetska bolest koja se pojavi kada T-ćelije i ostale imune ćelije napadaju kožu. Ljudi oboleli od psorijaze mogu u određenim periodima imati manje vidljivo crvenilo, a određeni okidači mogu ih i pojačati, poput stresa, alkohola, ali i nekih lekova.

‘Psorijaza je nepredvidljiva i nikad se ne zna kada će buknuti i kad bi mogla da se povuče. Ameđutim neke stvari je mogu svakako pogoršati, preuski kaiševi, uske trake grudnjaka, tetovaže, ubodi insekata, opekotine od sunca, čak i lagano grebanje noktima’, objasnio je Adam Fridman, konsultant dermatolog. 

Izvor: B92.net

Podeljeno