Vakcina koja pretvara rak u hronično oboljenje

Freeimages.com / Stock photo: Injection
Podelite:

Kubanska vakcina protiv raka pluća, koja bi uskoro trebalo da bude registrovana u Srbiji, transformiše kancer u hronično oboljenje i pacijente koji je redovno primaju održava u životu

Freeimages.com / Stock photo: Injection

Freeimages.com / Stock photo: Injection

BEOGRAD – Kubanska vakcina protiv raka pluća, koja bi uskoro trebalo da bude registrovana u Srbiji, transformiše kancer u hronično oboljenje i pacijente koji je redovno primaju održava u životu, izjavio je kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodriges.

Rodriges, koji je rukovodio timom koji je stvorio čuvenu terapijsku vakcinu „cimavaks EGF“, u intervjuu za „Naše novine“ objasnio je kako ona deluje i kod kojih pacijenata je najefikasnija.

Postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ta vakcina deluje, a rezultati pokazuju da zavidan broj bolesnika, pošto su je primili, žive duže od pet godina, što bi bez „cimavaksa“ bilo nezamislivo, naveo je Rodriges.

„‘Cimavaks EGF’ je namenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi“, objasnio je Rodriges, dodajući da najnoviji rezultati pokazuju da vakcina ima najbolji efekat kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, odnosno faktora rasta koji izaziva metastaze.

„Njen cilj, da ne budemo pogrešno shvaćeni, nije da izleči bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života“, istakao je kubanski lekar.

Rodriges objašnjava da vakcina transformiše kancer u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes, a pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu, kao insulin dijabetičare.

Kad je reč o mogućim kontraindikacijama, kubanski lekar je naveo da je vakcina „cimavaks EGF“ bezbedna i kao takvu ju je registrovala kubanska agencija za lekove “CECMED”.

eKlinika.rs / Novosti

Comments are closed.

Podeljeno