„Vatra u grudima“: Kako sprečiti i ublažiti gorušicu?

Podelite:

Slede saveti koji će vam pomoći da prevenirate gorušicu i kontrolišete njeno pojavljivanje.

Vatra-u-grudima-Kako-spreciti-i-ublaziti-gorusicu

Ne idite u krevet punog stomaka
Večerajte najmanje 2-3h pre nego što legnete u krevet. Ovo vreme će biti dovoljno da se hrana svari, a nivo želudačne kiseline smanji pre nego što legnete.

Nemojte se prejedati
Smanjite veličinu porcija ili pokušajte da rasporedite obroke na 5 manjih, umesto 3 velika.

Jedite polako
Izdvojite vreme za svoju ishranu, ne žurite. Spustite viljušku na tanjir između svakog zalogaja. Ovim postupkom ćete biti svesniji koliko vam je vremena trebalo da sažvaćete jedan zalogaj.

Izbegavajte hranu koja je okidač gorušice
U nju spadaju: luk, menta, čokolada, pića koja sadrže kofein, citrusno voće, sokovi, paradajz, masna hrana, začinjena hrana, pasulj, sirće. Dobar način da otkrijete koja hrana je okidač gorušice jeste da vodite dnevnik ishrane.

Smanjite telesnu težinu
Ukoliko ste gojazni, gubitak težine može ublažiti simptome gorušice.

Prestanite da pušite
Nikotin, jedan od glavnih sastojaka cigarete, može dovesti do slabljenja donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji kontroliše otvaranje pregrade između jednjaka i želuca, dopuštajući tako sadržaju iz želuca koji sadrži kiselinu, da uđe u jednjak.

Izbegavajte alkohol
Ukoliko upotrebljavate alkohol kako biste se opustili nakon napornog dana, zamenite ovaj relaksans vežbom, meditacijom, istezanjem ili dubokim disanjem.

Šta raditi ako se gorušica pogoršava nakon vežbanja?
Organizujte svoje obroke. Sačekajte najmanje dva sata nakon jela da biste počeli sa vežbanjem. Ukoliko ne sačekate ova 2h to takođe može izazvati gorušicu, piše Planeta zdravlja.

Pijte više vode
Pre i u toku vežbanja preporučuje se unos veće količine vode, kako bi organizam ostao hidriran.

Izvor: lekarinfo.com

Podeljeno