Važno je i šta ali i kada ručate

Podelite:

Doba dana koje izdvajate za najvažniji obrok neposredno utiče na višak kilograma, pokazala je nova studija koju su nedavno sproveli američki i španski istraživači.

Food-American Table-Strata

 

Poznati kao veliki grumani i ljubitelji popodnevnih dremki, Španci najveći broj kalorija unose tokom ručka, koji za četrdeset posto tamnošnjeg stanovništa predstavlja najvažniji i najhranljiviji obrok dana. 

Zato su istraživači sa Univerziteta u Mursiji, u saradnji sa istraživačkim bolničkim centrom američkog Tafts Univerziteta, odličili da provere kako na probleme sa kilogramima utiče doba dana u kojem se ruča, prenosi američki časopis “Time”

U ispitivanju dugom dvadeset sednmica učestvovalo je četristo dvadeset ispitanika koji imaju problema sa viškom kilograma. Oni su podeljeni u dve grupe, jednu koja jede pre i drugu koja jede posle 15 časova, a istraživači su u obzir uzeli i brojne druge faktore (ukupna količina unetih kalorija tokom dana, trošenje energije, količina sna…). 

Oni koji su jeli kasnije očekivano su teže i sporije gubili kilograme u odnosu na one koji ručaju pre 15 sati. Takođe je uočeno da grupa koja je kasnije ručala uglavnom preskače doručak ili ga svodi na nekoliko kalorija, nedovoljnih za funkcionisanje organizma.

zdravlje

 

Zanimljivo je da uprkos svemu vreme doručka i ručka kod obe grupe nije imalo nikakvog uticaja na gubitak kilograma. Ključno je bilo vreme glavnog obroka tokom dana. 

“Doba dana kada unosimo glavni obrok u organizam ima odlučujući značaj u borbi sa kilogramima. Zbog toga je ručak u pravo vreme relevantan faktor koji bi trebalo da se uzme u obzir prilikom mršavljenja”, napisali su autori studije u časopisu “International Journal of Obesity”. 

Oni su potvrdili i ranije poznati uticaj genetike, sna i sličnih faktora, ali zaključuju da uprkos tome, vreme ručka ima važnu ulogu. 

U zaključku predstavljana rezultata istraživanja preporučuje se što raniji ručak, između ostalog i zbog veće mogućnosti sagorevanja unetih kalorija tokom dana.

Izvor: B92.net

Podeljeno