Vino štiti muško zdravlje

Podelite:

         Moglo bi postati omiljeno muško piće, jer štiti od bolesti srca i raka.

vino-pice-muskarac

Vino bi moglo zameniti pivo kao omiljeno muško piće, ako je suditi prema najnovijim francuksim rezultatima istraživanja.

Pripadate li i vi onim muškarcima koji svoj dan najradije završe hladnim pivom i grickalicama, „parkirani“ ispred televizora? Ako želite poboljšati svoje zdravlje i osigurati dug život, pivo zamenite čašom dobrog vina. Naime, istraživači Sveučilišta Paris Ouest Nanterre La Defense i Bordeaux Segalen su ustanovili kako umerena konzumacija vina može sniziti rizik od bolesti srca i raka kod muškaraca!

Do ovog su zaključka stigli nakon što su proučavali više od 35.000 muškaraca starih između 40 i 65 godina kroz razdoblje od 28 godina. Kada su sagledali samo muškarce koji su uglavnom konzumirali vino, utvrdili su kako je rizik od umiranja zbog bolesti srca bio 40 posto niži. Takođe, rizik od raka pluća,ustiju, usne šupljine, larinksa, mehura i rektuma bio je 20 posto niži. Istraživanje je objavljeno u časopisu British Medical Journal.

Na koji način vino sprečava bolesti?

Čemu zahvaliti zaštitni učinak vina? Najčešće govorimo o zdravstvenim dobrobitima crnog vina, jer je ono bogato flavonoidima i drugim antioksidansima. Na primer, resveratrol je polifenol koji sprečava oštećenje krvnih žila, snizuje  loš holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Ujedno štiti od upala i šećerne bolesti.

Ako ste mislili da je vino korisno samo za pripadnike snažnijeg spola, prevarili ste se. Jeste li znali da je rizik za oboljevanje od demencije 40 posto niži kod žena koje redovno konzumiraju čašu crnog vina? Potvrdili su to i rezultati istraživanja prema kojem starije dame koje redovno piju vino uspešnije rešavaju krigle od svojih vršnjakinja koje ne preferiraju alkohol.

Ono što je važno zapamtiti vezano uz ovu studiju jest da samo umerena konzumacija alkoholnih pića može imati zaštitni uticaj po zdravlje. To znači: do dve čaše vina dnevno kada su muškarci u pitanju. Jeste li već popili svoju meru danas?

Izvor: ordinacija.hr

Podeljeno