Visoka cena poroka: Zbog cigareta vaša koža brže stari!

Podelite:

Kada ljude treba ubediti da prestanu da puše, upozorenja na zdravstvene probleme su uobičajena, ali diranje u njihovu taštinu može biti podjednako delotvorno. Evo šta o cigaretama kažu stručnjaci.

evojka pusi

Od pušenja strada ceo organizam

Kada povučete dim, osetite olakšanje, ali to na vaše krvne sudove ima potpuno drugačiji efekat: oni automatski postaju tanji i grče se. Time se smanjuje cirkulacija i nivo kiseonika u krvi, a sve što utiče na smanjenje nivoa kiseonika i na izgled vaše kože.

Smanjeni nivoa kiseonika i slabija cirkulacija izazivaju brže starenje kože i bore, koje su naročito naglašene u oblasti usana. Pored toga, kada je cirkulacija slaba, i rane se sporije zaceljuju.

Drugi trenutni negativni efekat je oslobađanje slobodnih radikala u telu, koji smanjuju proizvodnju kolagena i razbijaju proteine koji održavaju izgled kože. Većina kozmetičkih proizvoda protiv starenja osmišljena je sa ciljem da ukloni ove slobodne radikale. Prirodni proces starenja podrazumeva oštećenje ćelija od strane slobodnih radikala, a i nedostatak kiseonika igra bitnu ulogu u njemu. Kada pušite, telo oslobađa više slobodnih radikala i oni povećavaju oksidativnu štetu ćelija i ubrzavaju starenje kože.

 PUŠENJE MOŽE UTICATI NA VAŠ „SVEŽI SJAJ“

Pušenje smanjuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, zbog čega izgledate kao da imate anemiju i postajete bleđi, a na nekim mestima koža izgleda sivkasto. Pušenje utiče i na teksturu, glatkost i sjaj vaše kože, naročito u oblasti gornje usne i podbratka. Koža pušača je grublja, a pigmentacija neujednačena.
NEKAD JE NEOPHODNA POMOĆ DERMATOLOGA

dermatologNemojte da mislite da će voda, vitamini i neke kreme popraviti svu štetu koju ste naneli svojoj koži pušenjem.

Kada se jednom ispolji oštećenje, nije ga lako popraviti. Iako mnogi preporučuju čišćenje i stalnu hidrataciju kože, u nekim slučajevima moraćete da se potrudite više kako biste oporavili kožu.

Neke ekonomičnije procedure kao što su mikrodermabrazija, injekcija botoksa ili blaži pilinzi mogu biti od pomoći, ali nekad je potreban i laserski tretman, koji može biti veoma skup i koju ulanja površinski sloj mrtve kože i poboljšava prizvodnju kolagena.

ALI POSTOJE I TRIKOVI POMOĆU KOJIH MOŽETE DA UBLAŽITE OŠTEĆENJE

Iako ne možete poništiti dejstvo pušenja bez pomoći dobrog dermatologa, možete usporiti oštećenje kože menjanjem načina života. Izbegavajte alkohol i dugo izlaganje suncu i budite aktivni, jer ćete tako poboljšati cirkulaciju, pa će vam koža izgledati zdravije. Negativni efekti pušenja su slabiji kod onih ljudi koji su fizički aktivni.

MOŽE LI VAŠA KOŽA BITI ISTA AKO OSTAVITE PUŠENJE?

Neka oštećenja su nepopravljiva. Što duže pušite, koži treba više vremena da se oporavi, a oštećenje je veće. Kada prestanete sa pušenjem, potrebno je 20 do 30 dana da se broj crvenih krvnih zranaca ponovo poveća. Tek nakon toga počećete da primećujete razliku u izgledu i teksturi vaše kože. Ali ne očekujte da će bore i linije nestati same od sebe.

Ako odlučite da ostavite pušenje, učinićete dobru stvar za svoju kožu i videćete napredak, ali će popravljanje nanešene štete zahtevati određene intervencije.

Izvor: Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno