Vitamin C može da bude efikasan u borbi protiv raka?

Podelite:

Velike doze vitamina C mogle bi da pojačaju efikasnost ubijanja raka hemoterapijom kod ljudi, a ovo je već potvrđeno na testovima sprovedenim na miševima.

vitamin c

 

Ukoliko bi se velike doze vitamina C ubrizgavale putem inekcije, to bi potencijalno mogao da bude bezbedan, efikasan i jeftin tretman za rak jajnika i druge vrste raka, tvrde američki naučnici. 

Međutim, vrlo je verovatno da farmaceutske kompanije neće testirati ovo dejstvo vitamina C pošto vitamini ne mogu biti zaštićeni. 

Vitamin C se već dugo koristi kao alternativan tretman raka. Hemičar Linus Pauling je 1970. godine objavio da je vitamin C koji je intravenozno ubacivan u organizam pacijenata bio efikasan u lečenju raka. 

Međutim, klinički testovi nisu uspeli da potvrde ovu tvrdnju tako da je dalje istraživanje napušteno. 

Poznato je da ljudsko telo brzo izbacuje ovaj vitamin kada se on uzima oralno, međutim, naučnici sa Univerziteta Kanzas tvrde da je, kada je ovaj vitamin ubrizgan putem injekcije, bio apsorbovan kao i da vitamin C može da ubija ćelije raka bez oštećivanja zdravih ćelija. 

Istraživači su ubrizgavali vitamin C u ljudske ćelije raka jajnika u laboratoriji, koje su potom ubacili u miševe. Otkrili su da su ćelije raka jajnika znatno osetljive na tretman vitaminom C, ali da nema nikakvog efekta na normalne i zdrave ćelije. 

Ovaj tretman korišćen je u tandemu sa standardnim lekovima za hemoterapiju kako bi usporio rast tumora u studiji sprovedenoj na miševima. 

Izvor: B92.net

Podeljeno