Vitamin E je čudotvoran za mozak

Podelite:

Vitamin E pospešuje rad mozga, olakšava tegobe kod obolelih Alchajmera, ali i sprečava opadanje umnih sposobnosti.

 

alchajmer

 

Ako redovno uzimaju dovoljne količine vitamina E,  oboleli od degenerativnih bolesti mozga kao što su staracka demencija i Alchajmerova bolest imaju za petinu više šansi da se njihovo stanje popravi.

Uticaj karakterističnih svojstava vitamina E ispitivan je na 613 ispitanika obolelih od Alchajmerove bolesti tokom dve godine s namerom da se utvrdi njegovo delovanje nasprečavanje propadanja normalnih funkcija mozga. Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe, pri čemu je 155 ispitanika dnevno dobijala 20 mg leka “memantina”, 152 ispitanika 2000 IJ (internacionalnih jedinica) vitamina E, 154 ispitanika su dobijala kombinaciju leka i vitamina E, a 152 placebo.

srce003

 

Tom prilikom je uočeno da je kod osoba koje su dobijale dodatke ishrani u obliku vitamina E smanjena stopa propadanja normalnih funkcija mozga za 19 odsto u odnosu na osobe koje su dobijale placebo. Dodatna zanimljivost ove studije je činjenica da se o tim osobama dnevno moralo voditi računa dva sata manje nego kod ostalih ispitanika.

Naime, bližnji obolelih od Alchajmerove bolesti susreću se s brojnim poteškoćama da bi na odgovarajući način vodili brigu o njima. Rezultati ovakvih studija daju nadu ne samo za poboljšavanjem stanja obolelih, nego i rešavanju problema brige o njima.

alchajmer001

 

Stručnjaci ističu da su u studiji korišćene veće od dnevnih preporučenih doza zbog čega je potrebno s oprezom pristupiti doziranju vitamina E kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Izvor: (Telegraf.rs / Tanjug)

Podeljeno