Vitki u mladosti bolesni u starosti

Podelite:

Tinejdžerke bi mogle imati doživotne zdravstvene posledice zbog konzumiranja manje od 3 zdrava obroka dnevno.

VITKI

 

One se, lišavaju mesa, koje je izvor gvožđa i jedu previše zasićenih masti. 

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da se generacije mladih devojaka suočavaju sa rizikom od dobijanja bolesti poput raka, srčanih oboljenja, šloga i dijabetesa kasnije u životu. 

Samo 1 od 13 devojčica jede prepručenu dnevnu dozu od 5 obroka voća i povrća dnevno, prema izveštaju britanskog Ministarstva zdravlja. 

Skoro polovina ne unosi dovoljno gvožđa, koji se nalazi u crvenom mesu, niti povrća koje pomaže u odbrani protiv infekcija. Njihova ishrana sastoji se od previše zasićenih masti, što može uzrokovati povećani holesterol i dovesti do šloga i srčanog udara. 

U proseku, zasićene masti čine 12,5% sve hrane koje tinejdžerke unose u toku dana. 

Drugo britansko istraživanje koje je obuhvatilo preko 2.000 odraslih i dece, otkrilo je da su režimi ishrane tinejdžerki nezdraviji od ishrane dečaka. Oni u proseku jedu više voća i povrća od devojčica, a samo 5% dečaka ne unosi dovoljno gvožđa. 

Stručnjaci upozoravaju da su današnje devojčice opsednute slikom o sebi, da preskaču obroke kako bi ostale mršave i lišavaju se zdrave hrane. 

Međutim, kada ogladne kasnije u toku dana, najedu se čipsa i čokolade – namirnica koje su pune zasićenih masti. 

“Važno je da tinejdžeri imaju dobro izbalansirane obroke – uključujući i 5 porcija voća i povrća dnevno. Zdrava ishrana i rekreacija sprečavaju ozbiljna oboljenja poput raka i srčanih oboljenja, kasnije u životu,” rekla je Seli Dejvis, profesorka medicine. 

Ovo istraživanje je prvo ove vrste koje pokušava da ustanovi načine ishrane kod tinejdžera i omladine. Nalazi pokazuju da su dijete koje mladi sprovode izuzetno nezdrave i da je sve veći broj gojazne dece. Smatra se da je svaka 4. osoba u Britaniji gojazna, što je duplo više nego prošle decenije. 

Skoro polovina devojčica je bila na dijeti pre napunjene 14. godine, otkriva studija. Čak 1 od 7 razmatra korišćenje pilula za mršavljenje kako bi što brže izgubile na težini. 

Istraživanje je takođe otkrilo da trećina tinejdžerki želi da uradi neku kozmetičku operciju: 1 od 7 želi da uveća grudi, a svaka deseta želi botoks ili korekciju nosa.

Izvor: B92.net

Podeljeno