VMA: Simpozijum o lečenju respiratornih poremećaja

Podelite:

IZVOR: TANJUG

Dvodnevni simpozijum iz oblasti mehaničke ventilacije, koja predstavlja važnu terapijsku meru u intenzivnom lečenju respiratornih poremećaja, održan je na Vojnomedicinskoj akademiji, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

VMA

Kako se navodi u saopštenju VMA, simpozijum su organizovale Klinika za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA i Sekcija za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva. 

Predavanja eminentnih stručnjaka o toj kompleksnoj oblasti tokom prvog dana su, osim podsećanja na dug istorijat razvoja aparata, fiziologiju respiratornog sistema i monitoring bolesnika, obuhvatila i najnovija istraživanja neophodna za razumevanje i pravilno lečenje pacijenata u različitim fazama bolesti. 

Drugog dana simpozijuma, posebna pažnja je posvećena respiratornoj podršci određenim subpopulacijama pacijenata, obolelim od teških oblika influence izazvanih virusom H1N1 i groznicom zapadnog Nila, kao i specifičnostima mehaničke ventilacije kod dece. 

Tokom simpozijuma su održane i radionice koje su se sastojale od interaktivnih diskusija i praktičnog rada na savremenim aparatima.

 

Podeljeno