„Volela bih da imam rak dojke“: Devojka sa kancerom pankreasa u šokantnoj kampanji

Podelite:

Keri Harvi (25) pati od raka pankreasa, i bila je član šokantne kampanje za podizanje svesti o ovoj bolesti, za nazivom „Volela bih da imam rak dojke“. Od kada se kampanja pojavila, ovu devojku svi kritikuju, a neki idu toliko daleko da joj žele da umre. Međutim, Keri se ne kaje što je to rekla. Kaže da je tako mislila, i da i dalje tako misli.

KERI

 

Keri se trudi da ostane pozitivna

– Znam da sam uznemirila mnoge ljude rekavši to, ali istina je. Kada bih imala rak dojke umesto raka pankreasa, gotovo je sigurno da sada ne bih umirala. Umesto toga, rekli su mi da imam četiri do pet meseci života. Nadam se da će kampanja dovesti do toga da se više novca ulaže u istraživanje raka pankreasa. To neće pomoći meni, ali se nadam da će drugi imati bolju šansu nego ja – kaže ona, naglasivši da rak pankreasa ima mnogo veću stopu smrtnosti nego rak dojke.

Takvi stavovi ove devojke doveli su do ogromnog broja jako negativnih komentara. Oni finiji kažu da nije u redu i da je krajnje obmanjujuće reći da rak dojke može da bude poželjniji oblik bolesti. Oni manje fini šalju jako uvredljive poruke i žele Keri sve najgore. Međutim, ona i pored svega toga smatra da je u pravu.

– Nikada se neću pokajati što sam to rekla u javnosti. Ne kažem da je rak dojke lakši. Ali volela bih da ga imam, jer bih onda imala šansu da preživim. U poslednjih nekoliko nedelje, počele su da mi se pojavljuju kvrge od raka po glavi i grudima, tako da znam da se iz ovoga neću izvući – kaže Keri, koja je odlučila da preostalo vreme u životu provede baveći se kampanjom, i odlučna je u tome da će se udati za svog verenika, Meta Bigina, u maju.

51125_keri-harvi_300x0Oko 85 procenata obolelih od raka dojke preživeće najmanje narednih pet godina, dok taj broj pada na svega tri procenta kada su u pitanju žrtve raka pankreasa. Kerin verenik Met (30) zgrožen je komentarima na društvenim mrežama, a pogotovu onim sa tvitera koji je rekao da se nada da ona neće biti u tih tri posto.

– To je bolestan i tužan postupak, ali mi ga ignorišeno, i neće uticati na naše zalaganje za kampanju. Uvek sam bio ponosan na Keri, i na to kako se bori sa bolešću.

Ona je fantastična – rekao je Met, koji vodi računa i pomaže svojoj verenici svaki dan.

Keri je počela da oseća akutan bol u stomaku u novembru 2012. godine. Pet puta je morala da ide kod doktora tokon niza meseci, da bi joj konačmo u februaru prošle godine dijagnostikovali rak pankreasa. U novembru su joj rekli da nema poente da nastavlja dalje sa terapijom.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno