Voziti bicikl je zdravo, ali ne i za muškarce!

Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com
Podelite:

Imamo loše vesti za sve one koji tokom lepih, ali i ružnih dana vole da provode sate i sate na svom omiljenom dvotočkašu. Nažalost, biciklisti imaju šest puta veći rizik da obole od raka prostate

Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com

Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com

Oko 80 odsto biciklista su muškarci, a sve više ljudi širom sveta bicikl koristi svakodnevno. Međutim, iako ne utiče na plodnost ili potenciju, vožnja biciklom više od devet sati nedeljno, posebno kod muškaraca starijih od 50 godina, donosi pet do šest puta veći rizik od raka prostatekancera testisa.

Ovo je pokazala velika studija Univerziteta London sprovedena na 5200 biciklista. Naučnici su sada po prvi put uočili vezu između vožnje na biciklu i raka prostate, premda su ranije studije ukazivale na vezu sa rakom testisa. Taj rizik je manji kod muškaraca u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim, kao i kod rekreativaca.

Ipak, kako prenosi 24sata, studija je opovrgnula mit da biciklizam može negativno uticati na plodnost i potenciju. Iako nije jasan tačan uzrok većeg rizika za pojavu raka baš kod biciklista, stručnjaci smatraju da uticaj ima sama građa muških polnih organa u kombinaciji s pritiskom sedišta bicikla.

Ovo nije razlog da prestanete da vozite svoj bicikl. Međutim, ako ste muškarac stariji od 50 godina, trebalo bi da idete na redovne lekarske kontrole svoje prostate – ističe autor studije, doktor Mark Hamer.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / DailyMail)

Podeljeno