Vreme je za nar!

Podelite:

Deluje antikancerogeno. Dokazano je pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća. Sok ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj.

nar

Nar asocira na Mediteran i jesen. Bojom i ukusom koji u svom rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, mirisom i izgledom podseća na godišnje doba u kome sazreva.

Unutrašnjost nara, krvavo crvena, puna je nežnih sočnih zrna, a zaštićena žutim gorkim opnama ovo voće čini jednim od najzdravijih koje se mogu naći u prirodi.

Čuveni domaći sok od šipka je ovde vekovima sinonim za zdravo i dobrog čuvara od jesenjih i zimskih prehlada i bolesti.

368903_nar-foto-science_f

Nar potiče iz Persije. U antičko doba je zbog svojih mnogobrojnih zrna, predstavljao simbol plodnosti. Mnogi su verovali kako je baš ovu voćku, Venera boginja ljubavi, poklanjala voljenima.

Sve do renesansnog doba u Evropi se upotrebljavao u medicinske svrhe, a stanovnici istočnih zemalja su ga oduvek koristili u kuhinji. Danas se gaji u mnogim zemljama. Bogat je vitaminom C i dobar je izvor dijetetskih vlakna. Sadrži 72 kalorije na 100 grama.

Kada ga kupujete, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U frižideru može da stoji duže od dve nedelje. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolača od sira.

U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. Sok nara se koristi u pripremi raznih koktela, ali i raznih umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pića i koktelima radi njegove jake boje i komercijalno ga nazivaju grenadine. Možete ga upotrebiti za mariniranje živine, a zrna mogu poslužiti kao ukras.

Djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je „Escherichia coli“ koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želudačne tegobe.

Djeluje antikancerogeno. Dokazano je pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća. Sok ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj.

Jača imunitet, pa se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz semenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sistemu i tako osnažuje organizam u odbrani od karcinoma, gojaznosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja i alergijskih reakcija na hranu.

Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida holesterola u krvi. Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svežem obliku.

Nar možete konzumirati kao sok. Iscedite sok i koristite ga odmah. U jesenje vreme, to je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Preostale koštice nikako nemojte da bacate. Osušite ih i sameljite u blenderu. Prah možete da sačuvate u tegli. Kad jedete jogurt dodajte kašičicu tog praha i dobićete izuzetno zdrav obrok.

Osim toga prah možete dodavati jelima od mesa. To će malo zgusnuti jelo i omekšati meso. U svako slučaju koštice su izuzetno vredne i ne bacajte ih.

Izvor: Vijesti

Podeljeno