Zaboravite na lekove: Namirnice kojima ćete ublažiti upalu mišića

Stock photo: Jumping girl
Podelite:

Pažljivo birane namirnice nakon treninga umanjiće nelagodan osećaj upale mišića.

Za one koji su odlučili da se pripreme za leto tako što će u svoj život uvesti redovne treninge, a pri tom nisu dugo trenirali, za očekivati je da će se boriti sa upalom mišića. Kako ne biste pili lekove da smirite upale, evo nekoliko dobrih saveta kako da ishranom smanjite ili pak ublažite upalu mišića.

Zapravo upala mišića znači da ste na dobrom putu i da ste aktivirali mišiće za koje niste ni znali da postoje, ali ona zna da bude veoma bolna i da izaziva otežano kretanje.

Pitaj fizijatra online eKlinika.rs

Kako biste to, ako ne skroz, onda barem delimično ublažili, nakon treninga pojedite višnje, crni pirinač ili borovnice – sve u svemu, tamno pigmentiranu hranu.

Stvar je u tome da je ona prepuna antocijana, koji rade na tome da ubrzavaju protok kiseonika kroz krv, smanjujući tako upalu mišića, minimalizirajući bol nakon treninga i pospešujući oporavak.

Antocijaniima osim u plavoljubičastom voću i povrću poput borovnica, kupina, šljiva i plavog paradajza, sadrži ih i crna ribizla, višnja, jagoda, crvena narandža, crno grožđe, bobice i cvekla.

Pitaj fizijatra online eKlinika.rs

Izvor: eKlinika.rs / nadlanu

Podeljeno