Zabrinjavajući znakovi na grudima koje ne smete ignorisati

Podelite:

Grudi

Za mnoge od nas, grudi su jednostavno tu, zbog čega ih često zanemarujemo. Važno je međutim, brinuti o njima i pratiti sve eventualne promene koje primetite. Jedino tako ćete uvek biti korak ispred, kada se radi o vašem zdravlju.

Grudvica na grudima
Mekana masa koja se pomera ispod vaše kože je najverovatnje cista ispunjena tečnošću. Ako je grudvica čvrsta, možda se radi o benignim promenama, ali ipak treba proveriti sa lekarom.

Osip na bradavicama
Tragovi koji podsećaju na ugriz insekta, crvenilo ili osip, koji ne prolaze ni posle nekoliko nedelja mogu biti znak nekog oblika raka dojke.

Nabrana koža na grudima
Ako tkivo postane nabrano poput narandžine kože, to može biti znak začepljenja limfnih čvorova, što ukazuje na inflamatorni rak dojke.

Mladež ili beleg koji menja boju ili oblik
Rak kože se najčešće javlja na nogama, ali grudi takođe mogu biti meta ove bolesti. Obratite pažnju na asimetrije, ivice mladeža koje su nepravilne, varijaciju boja i na to da li raste i širi se.

Pored redovnog pregleda dojki koji sami radite, obavezno podsetite ginekologa da obavi i pregled vaših grudi kada odete na redovnu godišnju kontrolu.

Bilo kakva promena na grudima, može biti znak raka, pa ako primetite nešto ne odlažite odlazak lekaru.

Cosmopolitan.net

Podeljeno