Žalfija, najbolji vidar

Podelite:

Leči većinu upala, smiruje nerve, čisti krv… Jedna je od najefikasnijih lekovitih biljaka, a koristi se i kao začin. 

Da je žalfija blagorodna znali su Stari Rimljani i Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu bilazalfija je jedan od glavnih sastojaka smese za balzamovanje. U srednjem veku spremao se ljubavni napitak od listova žalfije, rute i latica ruže. 

Čaj od žalfije 
Leči većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajne organe, leči upaljeno grlo, krajnike, i sluznicu u ustima. Čaj od žalfije treba da koriste osobe koje se preterano znoje (mladi u pubertetu, žene u menopauzi). 
Kada na uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku biljke ili filter vrećicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopiti i pustiti da odstoji 5 do 10 minuta. Procediti i piti sveže pripremljen čaj. Žalfijin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, da jaka eterična ulja ne bi izazvala neželjena dejstva. 

Čisti krv, jača nerve…
* Žalfija kuvana u pola mere vode i pola sirćeta čisti krv, jača nerve i zaustavlja drhtanje ruku.
* Potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatri, služi kao tonik, cenjen u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv oboljenja jetre i žuči, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola u grlu, bolova u zglobovima.
* Čaj bez šećera i limuna se upotrebljava za čireve i abraziju kože. Sveži listovi se koriste za trljanje desni. Često se dodaje kao sastojak zubnim pastama.
* Izvanredan napitak se dobija od supene kašike svežeg lista žalfije, dve supene kašike šećera i soka celog limuna. Sastojci se ubace u čašu ključale vode i procede nakon pola sata. Ovaj osvežavajući napitak i čaj blagotvoran je kod delirijuma i nervne uznemirenosti, i to u malim, često ponavljanim dozama. 
* Upotrebljava se kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Priznat je u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.
* U stanjima kada je potrebno zagrevanje, lišće žalfije se koristi u vrećicama koje se zagrejane priviju na telo. 

Za bolesti usta i grla
Kada šolji čaja od žalfije dodate 30-50 kapi tinkture moravke (Arnica montana), dobićete odlično sredstvo za grgoljanje i ispiranje u slučaju difterije, zaušaka, zapaljenja krajnika i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini). 

Grgoljanje i ispiranje usta žalfijom očuvaće vaše zube i sprečiti pojavu neprijatnog zadaha.

Izvor – Magazin Cica

Podeljeno