Zašto deca ne govore pravilno?

Podelite:

Sigurno ste se nekada zapitali zašto deca ne mogu da izgovore pravilno neke reči.

DECA

 

Ljudi podsvesno prilagođavaju svoj glas kako bi on zvučao na određeni način. Međutim, najnovija studija je otkrila da deca nemaju tu sposobnost. 

U istraživajnju je učestvovala grupa 4-godišnjaka i 2-godišnjaka koji su slušali određene reči koje je trebalo da ponavljaju. Mlađa grupa nije bila u mogućnosti da prilagodi izgovor onome što su čuli na slušalicama. 

“Oni nemaju lingvističko iskustvo i razvojne mogućnosti da isprave sami sebe. Zato pogrešno izgovaraju neke glasove koji se kod njih razvijaji tek kasnije. Čak i ako ih upitate da li su rekli određenu reč, odgovoriće potvrdno, jer glas čuju ispravno, iako ne umeju da ga izgovore”, rekla je dr Dajana Pol. 

Deca se koncentrišu više na to što žele da kažu nego na sam izgovor. Ako postoji govorna mana roditelj bi trebalo da se trudi da sam govori pravilno, ali nema potrebe da ispravlja dete u najranijoj fazi razvoja. 

Zato je veoma važno da pokažete da ga slušate, da vi sami pričate razgovetno i da odgovarate na svaki dečiji pokušaj komunikacije.

Izvor: B92.net

 

Podeljeno