Zašto depresija najčešće pogađa mlađe žene?

Podelite:

Novo istraživanje pokazalo je kako žene mlađe od 50 godina, pogotovo one u dvadesetim godinama, najčešće traže pomoć u borbi protiv depresije.

depresija

 

Gotovo dve trećine pacijenata koji traže lečenje depresije su žene, pokazuju podaci Nationalne zdravstvene službe. Kako pokazuje istraživanje, u Velikoj Britaniji samo u prošloj godini 475 hiljada žena upućeno je na savetovanje ili bihejvioralne terapije, u poređenju sa 274 hiljada muškaraca, pišeDaily Mail

Brojke prvi put otkrivaju broj pacijenata koji odlaze na razgovore s terapeutom, a podaci pokazuju kako pomoć u lečenju depresije najčešće traže žene mlađe od 50 godina, posebno one u dvadesetim godinama. 

Neki stručnjaci kažu kako su žene sklonije duševnim bolestima jer imaju tendenciju da zadržavaju osećanja, dok se muškarci “istresu” kada su ljuti. Takođe, žene su, u poređenju sa muškarcima, te koje će češće priznati da imaju problem. 

Podaci Nacionalne zdravstvene službe pokazuju i kako se u Velikoj Britaniji izda 50 miliona recepata za antidepresive, što je porast od 7,5 posto u odnosu na godinu pre. 

Za povećanje broja onih koji muku muče s depresijom delimično su odgovorne finansijske poteškoće, a postoji i određena zabrinutost da neki pojedinci postaju zavisni o lekovima. 

Stručnjaci su podeljeni oko toga da li su li žene podložnije depresiji i anksioznosti ili su bolje u traženju stručne pomoći. 

“I dok ne postoji razlika u učestalosti mentalnih problema kod muškaraca i žena, verovatnije je ipak da će žene pre potražiti pomoć, i spremne su da razgovaraju o sopstvenom mentalnom zdravlju”, kaže Bet Marfi iz udruženja Mind. 

Izvor: B92.net | TPORTAL

Podeljeno