Zašto imamo noćne more?

Podelite:

Ružni snovi i noćne more ne samo da utiču na san, već često mogu i da nam poremete život.

zivot

 

U spektru snova, propuštanje važnog ispita ili dolazak na posao bez odeće karakterišu se kao ružni snovi. Oni se dešavaju tokom REM faze u kasnim večernjim satima i često dovode do pričanja u snu ili trzaja. Zato ih obično pamtimo i jasno osećamo strah i nelagodnost i nakon buđenja. 

Iako se više dešavaju kod dece, noćne more su nešto što nas prati kroz ceo život. Da li postoji način da ih sprečimo da nam dolaze u san? 

1. Anksioznost i stres 

Obično su rezultat nekog traumatičnog događaja i neretko ih prate noćne more. Ozbiljna operacija ili bolest, žalost zbog gubitka voljene osobe ili patnja zbog učestvovanja u nesreći mogu biti uzročnik ružnih snova i noćnih mora. 

Međutim, nisu sve noćne more traumatične. Svakodnevni problemi, kao što je stres zbog posla ili finansija, selidba ili razvod takođe mogu biti povod za nemiran san. 

2. Začinjena hrana 

Jedna studija objavljena u International Journal of Psychophysiology ispitivala je grupu muškaraca koji su uzimali začinjenu hranu pre odlaska na spavanje i upoređivala rezultate sa večerima kada su preskakali ljute obroke. 

U prvom slučaju su duže ostajali budni i imali slabiji san. To se objašnjava činjenicom da začinjena hrana povećava telesnu temperaturu i na taj način remeti san. Takođe, hrana neposredno pre odlaska u krevet podstiče metabolizam i moždanu aktivnost, pa nije čudno što se dovodi u vezu sa noćnim morama. 

3. Masnoće iz hrane 

Naučnici tvrde da što više masne hrane konzumirate tokom dana, veće su šanse da ružno sanjate. Istraživanje je uključilo osobe koje su jele organsku i one koje su se zadržale na brzoj hrani. 

4. Alkohol 

Iako je alkohol depresiv koji pomaže da zaspite za kratko vreme, kada njegovi efekti prestanu da deluju, dovodi do nesanice. Preterano konzumiranje alkoholnih pića takođe izaziva noćne more. 

5. Lekovi 

Neki medikamenti, uključujući antidepresive, barbiturate i narkotike imaju noćne more kao nuspojavu. Jedna studija je uzela za primer ketamin, lek koji se koristi u anesteziji i otkrila da, u poređenju sa placebom, rezultira ružnim snovima. Noćne more nestaju onog trenutka kada se taj lek izbaci iz organizma. 

6. Bolest 

Stanje koje uključuje povišenu temperaturu, kao na primer grip, može izazvati noćne more. 

Iako se ružni snovi i noćne more smatraju normalnim odgovorom na svakodnevna iskustva, lekari preporučuju konsultacije sa tarapeutom ukoliko se one često ponavljaju. 

Za početak je dobro eliminisati ovih 6 faktora, a ako se stanje ne popravi, potražite savet stručnjaka. 

Izvor: B92.net

Podeljeno