Zašto je važna kontrola mladeža

Podelite:

Stanje mladeža moramo da pratimo, a ako se uoče promene moguće je na vreme sprečiti neželjene posledice.

mladez

 

Mladeži su skupine ćelija koje mogu da potiču od vezivnog tkiva, lojnih žlezda, masnog tkiva, krvnih sudova ali i melanociti, odnosno ćelije kože koje proizvode pigment.
– Pigmentni melanocitni mladeži mogu biti urođeni i stečeni, a pojedini mladeži se mogu promeniti i dobiti karakteristike melanoma zbog čega ih je važno pratiti i posmatrati da bi se takve promene što ranije uočile i takav mladež hirurški uklonio uz obaveznu histopatološku proveru – kaže dr Gorana Isailović, dermatolog.
Pojedini melanomi odmah nastaju kao melanomi, tačnije, ako im ne prethodi benigni mladež. Razlog zbog koga mladeži i njihova redovna kontrola iz godine u godinu dobijaju sve više na značaju, jeste taj što upravo oni mogu da izazovu maligni melanom – najmaligniji oblik raka kože. Iako čini svega oko četiri odsto svih oblika malignih promena kože, on zbog svoje agresivnosti i sposobnosti brzog širenja uzrokuje čak 80 odsto svih smrti u toj grupi bolesti.
– Melanom se može javiti kod osoba bilo koje starosne dobi, ali najveća učestalost je između 45. i 55. godine, podjednako kod muškaraca i žena. Iako tačan uzrok još nije poznat, kao glavni faktori rizika za pojavu melanoma smatraju se pojačano izlaganje suncu, svetao ten i kosa, opekotine od sunca u dečjem uzrastu, velik broj mladeža, kao i pozitivna porodična ili lična anamneza – objašnjava dr Isailović, istakavši da su izbegavanje faktora rizika i rano prepoznavanje melanoma najznačajniji činioci njegove uspešne prevencije.
Ona kaže da je idealno da se na sistematskim pregledima jednom godišnje pregledaju i svi mladeži, i da iskusnom dermatologu za to ne treba više od dva minuta.
– Redovnom kontrolom postižemo rano otkrivanje malignih promena, dok hirurškom intervencijom možemo otkloniti opasnost od smrtnog ishoda – kaže dr Isailović

5 pravila1 asimetrija – oblik jedne polovine mladeža nije jednak drugoj

2 granica – ivice mladeža su nazubljene, nepravilne…

3 boja – nejednaka, a promene u tamnosmeđu, crnu ili primese belkaste ili sivkaste nijanse na delovima mladeža znaci su za posetu lekaru

4 dijametar – promena u veličini, obično povećanje

5 elevacija – uzdignuće na koži

problem – Ako mladež počne da svrbi

 

– Kada koža oko njega postane crvena

– Kada pljosnati mladež postane tvrd – Ako delovi kože postanu previše mekani- Kada postane prekriven ljuspicama

Podeljeno