Zašto posle porođaja tate gube libido?

Podelite:

Nove mame  su možda zabrinute oko seksa prvi put nakon porođaja, ali stručnjaci tvrde da ni tatama nije lako. Istraživanja pokazuju da svaki peti novi otac ne nastavlja sa intimnim odnosima sa suprugom i do tri meseca nakon porođaja. Uzrok za to nije biološka činjenica rađanja, nego umor i stresovi koji se podrazumevaju kada se brinete o maloj bebi.

36196_20100602_public_shutterstock__Di002343348_300x0

Briga o bebi smanjuje libido kod očeva

Svaki treći otac  sa svojom ženom vodi ljubav u prvih šest nedelja nakon porođaja, a toliki je procenat i onih koji se u seks upuštaju između šeste i 12. nedelje nakon rođenja bebe.

Jedan od razloga koje očevi navode je briga za stanje žene nakon porođaja, ali nedostatak vremena i energije je najbitniji faktor u smanjenju muškog libida nakon rođenja deteta.

Zita Vest, vodeći britanski stručnjak za plodnost, kaže da je istraživanje sprovedeno na 144 para nakon rođenja deteta, pokazalo da parovima generalno treba više vremena nego što se predpostavlja da se vrate u normalu.

– Malo istraživanja radi se na očevima, a većina se fokusira ufglavnom na nove mame, dojenje i zdravlje beba. Ipak ovo je i za muškarce jako stresan period jer se nakon prvih nekoliko dana euforije vraćaju na posao izmoreni i često osećajući da su izostavljeni iz posebne veze koja se formira između majki i dece – kaže Zita Vest.

 

36400_35_300x0
Parovima treba nekoliko meseci da se vrate u stare tokove svog seksualnog života

Iako je očekivano vreme u kome se roditelji vraćaju seksualnim aktivnostima prvih šest nedelja nakon porođaja, mnogim parovima treba duže i to treba da prihvate kao normalnu stvar.

 

– Postoje fizičke barijere o kojima se obično ne priča, poput činjenice da dojenje može da izazove noćna znojenja. Ključ za rešenje ovakvih problema je strpljenje i razmena nežnosti poput poljubaca i zagrljaja – kaže Zita Vest.

 

Istraživanje je pokazalo da je nedostatak vremena jedan od ključnih faktora za opadanje seksualne želje, a to su i bebine navike vezane za spavanje, kao i fizička nelagodnost koju mogu iskusiti oba partnera.

Krajnji zaključak istraživanja je da je verovanje da su prvihnekoliko meseci nakon dolaska bebe na svet, za očeve veoma lak period, samo mit. Muškarci se navikavaju na novu odgovornost i brigu koju do tada nisu iskusili, nedostatak sna i nov način života baš kao i žene. I očevi osećaju stres i umor, pa i njihov libido zbog toga trpi.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno