Zbog čega je gvožđe važno za žene

Podelite:

IZVOR: NOVOSTI.RA, Ž. P.

Iako se teže apsorbuje, „ne-hem“ gvožđe ima izuzetno dobar efekat na nestajanje PMS-a.

gvozdje

 

Da li ste čuli za „ne-hem“ gvožđe? Iako se teže apsorbuje, ima izuzetno dobar efekat na nestajanje PMS-a. Nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću, tamnocrvenom povrću, crvenoj artičoki, cvekli i crvenom kupusu, sušenom voću, pasulju i integralnim žitaricama. 

Na Univerzitetu Masačusets je sprovedeno 10-godišnje istraživanje na 3.000 žena kod kojih su naučnici pratili unos minerala i učestalost predmenstrualnog sindroma. 

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje imaju povećani unos non-hem gvožđa, najviše prisutnog u namirnicama biljnog porekla, imaju 30 do 40% manju učestalost sindroma predmenopauze u odnosu na žene čiji je unos ne-hem gvožđa manji. Objašnjenje rezultata leži u tome što je gvožđe važno za proizvodnju serotonina, neurotransmitera u mozgu koji reguliše promene raspoloženja. 

Najbolji prirodni izvori „ne-hem“ gvožđa, oblika gvožđa koji se najbolje apsorbuje, su pileća, teleća i juneća džigerica, ćuretina i žumance. Crvena, gruba morska trava Rhodymenia palmata i alga hiziki takođe su bogate gvožđem. Naučnici ističu kako su potrebna dodatna istraživanja da bi se u potpunosti utvrdio uticaj nivoa minerala u organizmu na učestalost PMS-a. 

B92.net

Podeljeno