Zbog kontraceptivnih pilula jedva izvukla živu glavu: Ostala bez jajnika, karijere u vojsci

Podelite:

Kada se, pre 18 godina, Trudi Bening onesvestila na sred vojnog magacina, gde je radila, nikome nije bilo jasno šta je moglo da se desi tako mladoj i zdravoj devojci. Dvadesetdvogodišnja Trudi je bila u odlučnoj formi i dobrog zdravlja, što je njeno vojničko zanimanje i zahtevalo. Ona je odmah prebačena u bolnicu, gde su otkrili da je veliki deo njenog digestivnog trakta zahvaćen gangrenom.

trudi

 

Kontraceptivne pilule su joj uništile život, a sada želi da podigne svest žena o opasnosti koju one nose.

Dva ogromna ugruška u krvi sprečila su dotok krvi u taj deo tela, pa je tkivo bukvalno odumrlo bez kiseonika. Stanje je bilo toliko loše, da su doktori sumnjali da će preživeti. Međutim, šok je bio još veći kada su lekari saopštili njenoj porodici da su uzrok ugrušaka najverovatnije kontraceptivne pilule koje je pila već četiri godine – „Femoden“.

Ona je stavljena u veštačku komu, i tako je provela narednih šest meseci. Danas, Trudi ima 40 godina, živi sa velikim problemom oko krvnih ugrušaka koji zahteva konstantu medicinsku pažnju, ima problema sa pamćenjem, i nikada neće moći da ima decu. Njeni jajnici su stradali usled komplikacija gangrene.

– Uvek sam zamišljala sebe sa troje dece, ali to se nikada neće desiti, i to me je uništilo. Da sam ostala u vojsci, napredovala bih i dobila  penziju. Izgubila sam  sve to – kaže Trudi, koja je morala da napusti vojsku zbog zdravstvenih problema.

Najveća ironija je u tome da je Trudi imala 18 godina kada je počela da pije pilule, i bila je nevina. Međutim, u vojsci su zahtevali od nje da uzima kontracepciju, jer nisu smeli da dozvole da ostane trudna.

vojska

 

Vojska je porekla da je imala bilo kakve veze sa Trudinim uzimanjem pilula

Trudi je samo jedna od hiljade žena koje su potencijalne žrtve takozvanih kontraceptivnih pilula treće generacije. Od toga je 800 žena i izgubilo život u borbi. Pilule treće generacije odlikuju se po tome što sadržne sintetičke hormone progesteron i estrogen, pa sprečavaju trudnoću tako što imitiraju trudnoću.

Još 2002. godine, Trudi i 122 druge žrtve i porodice u Velikoj Britaniji pokušale su da tuže velike farmaceutske kompanije koje proizvode ove pilule. Međutim, sud je odlučio da nema dovoljno dokaza koji povezuju ove slučajeve sa pilulama, i odbacio tužbe. Prošlog meseca je slučaj ponovo pregledan, jer se pojavila zabrinutost u Evropi da bi pilule ipak mogle da budu opasnije nego što se priča. Iako su pređašnje studije pokazale da je opasnost od dobijanja fatalnih krvnih ugrušaka 1 u 2.000 slučajeva, novija istraživanja pokazuju da je rizik više nego duplo veći – 1.2 u 1.000 slučajeva.

– Volela bih da imam barem jednu priliku da stanem, i u sudu kažem celom svetu šta se desilo meni, i verovatno još hiljadama žena popute mene – kaže Trudi.

Trudi sada želi da ponovo krene u borbu protiv kompanija, ovog puta protiv „Bajera“ i „MSD“, koji su vodeći prouzvođaći antibebi pilula treće generacije. „Bajerove“ pilule „Jaz“ i „Jasmin“ odavno se povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima, ali u Srbiji mogu da se pronađu u slobodnoj prodaji. Ove pilule su posebno popularne, jer se ne uzimaju samo kao kontraceptivno sredstvo, već i u sklopu terapije za akne.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno