ZBOGOM BIOPSIJE, ZBOGOM PAPA TEST: Stiže moćni laser za utvrđivanje promena na grliću!

Foto: FreeDigitalPhotos.net/photostock, dream designs
Podelite:

Koliko je važno raditi redovno odlaziti kod ginekologa zna svaka žena kojoj je, nakon mučnih analiza, rečeno da joj se na grliću vidi “mozaik”, “promena” ili nedajbože nešto gore. Sada stiže novi način pregleda, koji je ne samo brz i bezbolan, već i vrlo precizan

Foto: FreeDigitalPhotos.net/photostock, dream designs

Foto: FreeDigitalPhotos.net/photostock, dream designs

Od raka grlića materice samo u našoj zemlji svake godine oboli prosečno 1.400, a umre oko 450 žena. Jedini način da se ova crna statistika spreči jeste prevencija, odnosno redovni odlasci na preglede, koji najćešće nisu ni prijatni ni skroz bezbolni.

Sada, umesto mučnog Papanikolau testa ili bolne biopsije, kineski naučnici osmislili su moćni laserski test, takozvano fotoakustično skeniranje, koji je u stanju da detektuje maligne promene na grliću u najranijoj fazi.

Nova tehnika ranog skrininga podrazumeva usmeravanje impulsa svetlosti na ključno područje, paralelno sa ultrazvučnim posmatranjem.

S obzirom na to da ćelije kancera na lasersku svetlost reaguju drugačije od zdravih, ne samo da je lekarima lakše da postave dijagnozu, već mogu da dobiju kompletnu sliku područja kojeg su izmenjene ćelije zahvatile, odnosno da saznaju koliko je bolest uznapredovala.

Sada stručnjaci proveravaju koliko će ovaj test biti uspešan i u određivanju drugih vrsta tumora, kao što su rak dojke ili kože, a očekuje se da će laserski test vrlo brzo ući u širu kliničku upotrebu.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Daily Mail)

Podeljeno