ZBOGOM ŠPRICEVI I IGLE: Stižu bezbolni flasteri za davanje inekcija

Podelite:

Za razliku od klasičnih injekcija s bolnim i zastrašujućim iglama koje se zabadaju u kožu, novi flaster s mikroiglicama prodire samo 0,5 milimetara u kožu i omogućava postepeno otpuštanje leka

Mikro03-620x350

Flaster sa stotinom mikroiglica, koje na bezbolan način prodiru u kožu, uskoro bi mogao da zameni bolne injekcije, najavili su naučnici Instituta za tehnologiju u Masačusetsu MIT. Oni veruju da će ovi “tetovaža-flasteri” predstavljati novu generaciju prenosa lekova u organizam, a preko njih bi mogla i da se daje i DNK vakcina pacijentima zaraženim opasnim bolestima poput HIV-a.

“Tetovaža-flaster” napravljen je od brojnih slojeva polimera premazanih lekom, a nakon dodira sa kožom taj se sloj razgrađuje i prodire oko pola milimetra ispod kože, bez iritacije nerava.

Mikroiglice probijaju samo površinski sloj kože. Flaster se aplicira za nekoliko minuta uz prethodnu pripremu kože i predstavlja najsigurniji način primanja injekcija – rekao je voditelj pronalazačkog tima, inženjer Darel Irvin.

On i njegov tim uspešno su testirali flaster i uskoro nameravaju da ga lansiraju na svetsko farmaceutsko tržište.

Bol kod primanja vakcine ovim putem može da se uporedi s dodirom jezika mačke ili psa na koži – dodao je jedan od naučnika, Piter Dimut.

eklinika. rs / (24sata.hr; Telegraf.rs)

Podeljeno