„Zdrava“ pića i grickalice sadrže 13 puta više šećera nego krofne

Podelite:

Voćni napici za osvežene i frpućino mogu zvučati kao zdravi napici, ali izgleda da nisu toliko zdravi kao što se čini. Novo istraživanje otkrilo je da sadrže više šećera nego glazirane krofne.

pice

8 od 10 doktora koji su učestvovali u jednom globalnom istraživanju povezuje šećer sa razvojem dijabetesa tipa 2 i razvojem gojaznosti.

 

Preporučena dnevna doza šećera za žene iznosi 90 grama, a za muškarce 120 grama.

Veoma je teško ograničiti konzumaciju šećera, jer mnoge svakodnevne poslastice koje većina voli sadrže mnogo više šećera nego nekoliko običnih krofni.

– Navikli smo se na proizvode koji u sebi sadrže visok nivo šećera, ali to treba da se promeni. Unosimo previše šećera i zbog toga ispašatamo – kaže Džek Vinkler, akademik i učesnik u kampanji protiv prekomerne upotrebe šećera u ishrani.

Pored toga, dodaje i da su veštački zaslađivači postali uobičajen sastojak u bezalkoholnim pićima i da bi industrija hrane trebalo da počne da ih koristi i u drugim proizvodima.

Vodi se spor o povezanosti konzumacije šećera i nekih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes. Industrija šećera kaže da ni u jednom slučaju ne postoji dokazana povezanost, ali neki doktori uzimaju u obzir i samu činjenicu da je šećer opasan po zdravlje – činjenicu koja se godinama zanemaruje.

Ranije u toku ove godine objavljen je rad koji otkriva da je konzumacija šećera usko povezana sa razvojem dijabetesa tipa 2. Akademija Kraljevskih medicinskih koledža zahtevala je da se cene pića koja sadrže šećer i cene proizvoda brze hrane koji se nalaze u blizini škola povećaju za 20 odsto.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno