Želite pobediti podmuklu zver zvanu PMS? Znamo kako!

Podelite:

images

Pametno jedite…    

Procenjuje se kako oko 80 posto žena pati od predmenstrualnog sindroma: skupa emocionalnih i telesnih promena koje nastupaju pre menstruacije. Na njihovu sreću, mogu ih ublažiti!

Predmenstrualni sindrom uključuje celu lepezu emocionalnih i telesnih promena s kojima se dame bore svaki mesec: glavobolje, umor, nadutost, akne, osetljivost grudi, glad za određenom (najčešće nezdravom) hranom i nagle promene raspoloženja. Procenjuje se kako 80 posto žena koje imaju menstruaciju pate od ovog sindroma. Želite pomoć kako pobediti ovu podmuklu zver? Osim uživanja u grickalicama poput čipsa i čokolade, probajte u svoj jelovnik uključiti više namirnica bogatih tijaminom i riboflavinom.

Naime, prema najnovijem istraživanju udruženih harvardskih stručnjaka, istraživača Sveučilišta Massachusetts te Sveučilišta Iowe, žene koje unose veće količine hrane s ovim vitaminima u manjoj meri osećaju simptome PMS-a. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke desetogodišnje studije s preko 1000 žena s PMS-om i gotovo 2000 žena bez PMS-a.

Detaljno su pratili njihove prehrambene navike i zaključili kako su one ispitanice koje su imale najveći unos riboflavina i tijanina imale 35 posto nižu pojavu simptoma predmenstrualnog sindroma. Kada su sagledali unos drugih vitamina B skupine, stručnjaci nisu ustanovili nikakvu povezanost.

Upoznajte tijamin i riboflavin

Tijamin (vitamin B1) uključen je u brojne telesne funkcije, uključujući živčani sastav, mišićno funkcioniranje i metabolizam ugljenohidrata, tj. njihovu pretvorbu do jednostavnog šećera, glukoze. Unosite ga u kombinaciji s vitaminima B2 i B3 za najbolje rezultate.

a2541324030da62d12ad6fe10385290e_content_medium_noaspect

Za veći unos tijamina jedite semenke suncokreta, smeđu rižu, celovite žitarice, kelj, krompire, narandze i jaja.

Riboflavin (vitamin B2) u nekim je slučajevima poznat kao vitamin G. Pomaže kod loše probave i odgovoran je za disanje stanice. Uključen je metabolizam masti, ugljenohidrata i proteina, a jednako tako je važan i za očuvanje zdravlja kože i sluznica, rožnjaca oka te živčanih ovojnica.

Za veći unos riboflavina birajte mleko, sir, lisnato povrće, jetrica, bubrege, mahunarke, kvasac, bademe i gljive, ali pazite – izloženost svetlu uništava ovaj vitamin.

Podeljeno