Žena koja nema osećaj za orijentaciju

Podelite:

Šeron Rouzmen ima redak poremećaj usled kog se ona svakoga dana gubi u prostoru, a čak ima probleme da se kreće i kroz sopstveni dom.

orijentacija

Šeron ima topografsku dezorijentaciju. Ovo stanje prvi put identifikovano je 2008. godine i do danas je zabeleženo 1.000 poznatih slučajeva. 

Ona je imala svega pet godina kada je počela da ima probleme u prepoznavanju poznatih lokacija, ali joj je majka rekla da to ne kaže nikome „zato što će ljudi misliti da je veštica i spaliće je“, otkrila je Rouzmenova. 

Ovaj problem je decenijama zbog sramote krila od prijatelja, porodice pa čak i bivšeg muža. Svo to vreme mnogi su mislili da je Rouzmenova „luda“. 

U svojim mlađim danima u školu je išla tako što je krišom pratila svoju sestru kako ne bi zalutala. 

U kasnijim godinama kao majka imala je problem da pronađe svoju decu u stanu kada su plakala. 

Danas, tokom vožnje čita uputstva glasno kako ne bi slučajno pogrešno skrenula. 

Međutim, kada se parkira ispred kuće, njen mozak se iznenada blokira. 

„Bukvalno mogu da vidim svoju kuću iz automobila, ali nemam pojma da je to moja kuća“. 

Poznato je šta se dešava u mozgu osoba sa ovim poremećajem a skeniranja su pokazala da je sve u savršenom redu i da nema „čudnih“ delova. 

U pokušaju da sazna kako mozak sakuplja potrebne informacije o lokacijama, Džefri Taub, profesor sa Univerziteta Darmut, posmatrao je kako se pacovi snalaze sa navigacijom. 

On je zaključio da mozak poseduje interni kompas i internu kartografiju koji pomažu ljudima da se snađu bez potrebe za pravom mapom. 

„Postoji sistem koji je važan za našu percepciju toga gde se nalazimo, još jedan koji se brine o tome gde smo krenuli i jedan koji prati razdaljinu koju smo prešli. Svi ovi sistemi moraju da funkcionišu zajedno, ukoliko jedan ne radi kako treba ceo sistem se ruši“, izjavio je Taub. 

Naučnici se nadaju da će jednog dana uspeti da nađu lek za ovo stanje.

Izvor: B92.net

Podeljeno