Ženski mozak manji, ali efikasniji od muškog

Podelite:

Žene možda imaju manji mozak, ali je on efikasniji od mozga muškaraca, otkriva nedavno istraživanje.

Naučnike je dugo intrigiralo kako žene mogu da budu isto toliko inteligentne kao i mušarci iako je njihov mozak za osam odsto manji.

mozak

U studiji istraživača Univerziteta u Los Anđelesu i Madridu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Intelligence“, ističe se da u slučaju žena, veličina mozga nije bitna, jer taj organ kod njih jednostavno bolje funkcioniše.

Tokom istraživanja, naučnici su izveli seriju testova inteligencije na muškarcima i ženama. Uprkos činjenici da imaju manji mozak, žene su bile uspešnije u induktivnom razmišljanju i pojedinim numeričkim testovima. Takodje su bile bolje i u praćenju promenljivih situacija, dok su muškarci imali bolje rezultate na polju prostorne inteligencije.

Istraživači su zaključili da je ženski mozak sposoban da obavi, pa čak briljantno da izvrši komplikovane zadatke i to sa manje energije i manje neurona.

– Žene su pokazale veću efikasnost uz korišćenje manjeg neuronskog materijala – ističe se u studiji američkih i španskih naučnika.

Rezultati istraživanje pokazuju da veličina mozga nije bitna kada su žene u pitanju.

– Manji obim bi mogao da znači bolje upakovane nervne ćelije ili međusobno aktivnije prenošenje signala. A to znači da ženski mozak bolje funkcioniše – zaključio je Trevor Robins, profesor kognitivne neuronauke na Univerzitetu u Kembridžu.

Izvor: zena.blic.rs

 

Podeljeno