Znate li da bosiljak pruža puno više od očaravajućeg mirisa?

Podelite:

Bosiljak godinama nosi naziv „trava bogova“

6d4ab6d3a8be92f1566d0fb346f0369b_content_large

Biljka bosiljka često izgledom podseća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. No, bosiljak krije lekovite moći. Donosimo priču o ovom kraljevskom začinu.

a7f1ccad21fb79e52f6faa31094be2b5_content_medium_noaspect

O bosiljku

Uz bosiljak se veže puno legendi i priča, evo nekoliko njih: U Indiji je bosiljak nakon Lotusa najsvetija biljka, te se vjeruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na prsa umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prelazu između dva života. Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima, te ga koristili za balzamiranje. Koristi se u Ajuvredi za disajne probleme kao što su bronhitis, kašalj i prehlade, te za probavne probleme. Praktičari Ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zaceljuje na fizičkoj i na spiritualnoj osnovi, te da jača imunitet i „životnu energiju“. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Italijanke nosile kako bi privukle udvarače.

Sve osobine bosiljka

U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se protiv menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada i upale bubne opne, a čaj od bosiljka okrepljujući je i lekoviti napitak. Listove ove biljke možetre stavljati u kupke što će omekšati kožu. Delotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, deluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, poboljšava apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospešuje stvaranje mleka.

Čaj od bosiljka priprema se tako da se listovi osušenog bosiljka preliju prokuvanom vodom i ostave stajati u poklopljenoj posudi do deset minuta. Možete ga uzimati svaki dan, ali nakon svakih osam dana treba napraviti pauzu od 14 dana. Kod upale desni i upale sluznice usta, čajem od bosiljka poželjno je ispirati usnu šupljinu.

Završimo priču o bosiljku informacijom da on deluje na emotivnoj osnovi, tako će tmurne i bezvoljne ljude opustiti i učiniti vedrima! Posadite svoj bosiljak i uživajte u njegovom mirisu i svemu dobrome što vam donosi ova magična biljka.

Izvor: ordinacija.hr

Podeljeno