Znate li u čemu je razlika između muškog i ženskog srca? (VIDEO)

Podelite:

Kad su muškarci i žene u pitanju, izvesno je da postoje razlike u tome kako se osećaju, ponašaju, vole ili pate, a naročito s godinama. No, sigurno niste znali da se među polovima i samo srce razlikuje. I to bukvalno

www.freeimages.com

www.freeimages.com

Naučnici su dokazali da srce muškaraca i žena stari različito. S vremenom, kod kardiovaskularnih bolesnika dolazi do slabljenja srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv. Ali, to se ne odvija na isti način kod različitih polova.

Studija objavljena u časopisu ”Radiology” ne objašnjava uzroke tih razlika, ali ukazuje na to da među polovima dolazi do drugačijih ispoljavanja srčanog zastoja, što bi trebalo da ponuka lekare da koriste drugačije tipove lečenja bolesti srca.

– Naši rezultati predstavljaju začetak teorije prema kojoj bisrčane bolesti mogle imati različite uzroke kod muškaraca i žena, što bi zahtevalo prilagođavanje u lečenju – ističe Žoao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu “Johns Hopkins” univerziteta, glavni autor ovog istraživanja.

Studija se sastojala u analizi snimaka srca magnetnom rezonancom 3000 odraslih osoba uzrasta između 54 i 94 godine, koje ne boluju od nikakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog perioda istraživači su im uradili novi snimak.

Kod oba pola leva komora smanjuje se sa godinama. Međutim, kako otkriva studija, kod muškaraca mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem, dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Širenje mišića i smanjenje zapremine leve komore povećavaju opasnost od srčanog zastoja. Istraživanja sugerišu da se patološki poremećaji različito odvijaju kod muškaraca i žena.

Za smanjenje opasnosti od srčanog zatoja, kardiolozi propisuju lekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu. Ali, ako srčana slabost nema isto poreklo kod oba pola, sasvim je izvesno da im neće pomagati ista terapija.

Studija je pokazala da se za deset godina težina leve komore povećala osam grama u proseku kod muškaraca, a smanjila za 1,6 grama kod žena. Kapacitet punjenja te komore smanjena je kod oba pola, ali brže kod žena.

Želite mišljenje stručnjaka o zdravlju srca? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs)

Podeljeno